historijat džemata

Džemat SABAH je pod imenom American Islamic Center osnovan 2011. godine. Od osnivanja pa do 2016 godine SABAH svoje aktivnosti obavlja u iznajmljenim prostorijama.

Želja za vlastititim objektom

Kada je postalo jasno da članovi žele da imaju svoj vlastiti objekat, odmah se pristupilo skupljanju novca i potrazi za adekvatnim objektom. Nakon pet godina, džemat je uspio skupiti potreban novac i kupiti veliki vjerski objekat u Franklin Parku, koji je bio u vlasništvu luteranske zajednice.

Centar sastoji iz tri dijela:

  1. Mesdžid, prostor za vjerske aktivnosti,
  2. Edukativno-kulturni centar u kojem bi bile: prostorije za humanitarni rad i slobodne aktivnosti djece, omladine i starijih, biblioteka i knjižara, kancelarije, učionice, sala za predavanja, vjenčanja i izložbe, kafeterija,
  3. Višenamjenska dvorana u kojoj bi se osim sportskih aktivnosti, mogle organizirati razne kulturne manifestacije, promocije, konferencije i dr. 

Tekuci radovi dzemata SABAH ukljucuju izgradnju modernog I visenamjenskog omladinskog centra u sklopu sadasnjeg objekta, popravak i odrzavanje postojece infrastrukure, i zastita objekta koristeci najnovije sisteme zastite interijera i eksterijera.