Svjetionik vjere u dalekoj Americi

Islamski centar SABAH (engl. Society of American Bosnians and Herzegovinians, bos. Udruženje američkih Bosanaca i Hercegovaca) u Franklin Parku, predgrađu Čikaga, svečano je otvoren u subotu, 7. septembra, u prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika Islamske zajednice (IZ) BiH, općinskih dužnosnika i gostiju. Zgrada Centra je kupljena 2016. g., a u godinama nakon toga se pristupilo njegovoj renovaciji i obogaćivanju ponuđenih sadržaja.


Ovako važnom događaju prisustvovao je veliki broj dostojanstvenika i gostiju, među kojima treba istaći, pored lokalnog imama dr. Senada ef. Agića, specijalnog izaslanika reis-ul-uleme i direktora Uprave za vjerske poslove IZ BiH, Ismaila ef. Smajlovića, muftiju IZ BiH za S. Ameriku, Sabahudina ef. Ćemana, glavnog imama za Medžlis II u S. Americi (Midwest, tj. Srednji zapad), dr. Muaza ef. Redžića, lokalne i državne funkcionere iz Franklin Parka i Illinoisa, kao i predstavnike drugih vjerskih organizacija iz okruženja. Za zabavno-umjetnički program su se pobrinuli gosti iz domovine, Alma Subašić, mlada interpretatorka sevdalinki, Memnum Muzaferija, nedavni pobjednik Hayatovog muzičkog takmičenja „Zvijezda možeš biti ti“, te Armin Omerović, bosanski filmski i pozorišni glumac koji je služio kao moderator ovih dešavanja.


Događaji u petak, 6. Septembra, bili su mahom neformalnog vjerskog karaktera pri čemu je najprije zajednički klanjana džuma-namaz, tokom koje se džematlijama obratio ef. Smajlović, a hutbu je održao ef. Ćeman. Između akšama i jacije proučen je i tradicionalni mevlud u prisustvu nekoliko desetina vjernika.


U subotu je prikladno pripremljeni veliki šatorski prostor iza centra SABAH primio stotine onih koji su željeli biti dio historijskog trenutka otvaranja još jednog objekta pod okriljem IZ BiH. Dvočasovni program je započeo dovom koju je proučio hafiz Nermin Spahić koji je stigao iz savezne države Iowa. Alma Subašić, Memnun Muzaferija i ženski hor „Kerim“, sastavljen od mladih džematlijki Centra, izveli su nekoliko ilahija koje nikog nisu ostavile ravnodušnim. Priliku da se obrati prisutnim imali su i gradonačelnik Franklin Parka, Barrett Pedersen, kao i Gerri Kirby i Roger Smith, predstavnici Prezbiterijanske crkve, koji su istakli multikulturalnost i raznolikost američkog društva, pri čemu su islamska zajednica i centar SABAH integralni dio društvenog mozaika. Izvršni direktor neprofitne organizacije za zaštitu građanskih prava muslimana „CAIR-Chicago“, Ahmed Rehab, naglasio je kako muslimani u Americi zaslužuju jednaka građanska prava kao i ostale grupe, te se CAIR bori za promoviranje i odbranu ustavnih prava muslimana i svih ostalih Amerikanaca. Imam Centra, Dr. Agić, potom se osvrnuo na historijat ovog džemata, od 2011. g., praćenog vremenom punim izazova pri čemu su korišteni prostori drugih zajednica, pa do kupovine objekta centra SABAH u Franklin Parku 2016. g., nakon čega je uslijedila detaljna renovacija i prilagođavanje potrebama zajednice. To je rezultiralo funkcionalnim objektom s vjerskim, kulturnim, muzičkim i sportskim sadržajima koji će omogućiti jačanje i svijetlu budućnost zajednice. Muftija Ćeman je istakao važnost Centra
kao mjesto jedinstva, druženja i sticanja zadovoljstva Gospodara pri čemu ta sloga i snaga će služiti budućnosti ovog Centra kao stjecištu nadolazećih generacija i iskrenih vjernika. Proglašavajući centar SABAH imovinom i sastavnim dijelom IZ BiH, ef. Smajlović je podsjetio i na hidžru poslanika Muhameda i potrebu stalnog pokreta, postavljanja novih ciljeva i postizanja novih vrijednosti, uz promoviranje vrlina ljubavi, plemenitosti, dobročinstva i graditeljstva. Nakon dove koju je proučio dr. Redžić, na osnovu jednoglasne odluke Organizacionog odbora, ef. Smajlović i dr. Agić su uručili simbolični pozlaćeni ključ za otvorenje džamije vakifima, bračnom paru Arslanagić, Erminu i Anisi, kao priznanje za njihov nesebičan trud, pregalaštvo i finansijsku pomoć kojima su doprinijeli kupovini, uređenju i aktivnostima u Centru. Pošto je nekoliko desetina vakifa presjeklo svečanu vrpcu, porodica Arslanagić je i službeno otključala vrata centra SABAH čime je ovaj Centar i službeno otvoren.


Kako bi se zajednica opustila na kraju sadržajno ispunjenog programa, održana je svečana večera u hotelu Hilton u obližnjem predgrađu Rosemont kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina članova zajednice. Događaj je dovom otvorio mladi Mesud Imamović, nakon čega se pristupilo večeri. Ovo je također bila prilika da se odaju priznanja i zahvalnice zaslužnim članovima zajednice koji su nesebičnim žrtvovanjem i finansijskom pomoću omogućili stvaranje Centra, te uložili značajan napor u organiziranju samih aktivnosti otvaranja. Tako su džematlije Ermin i Anisa Arslanagić dobili na poklon pozlaćeni ključ kojim su ranije svečano otvorili džamiju. Paula Sulejman, dok je primala ogromni buket cvijeća, pozvala je za zajedničku fotografiju i ostale članove Organizacionog odbora koju su uložili ogroman trud u posljednjih nekoliko mjeseci kako bi ceremonija otvaranja protekla u najboljem redu. Muftija Ćeman se je osvrnuo na historiju IZ BiH u S. Americi i ključnu ulogu koju je odigrao dr. Agić u stvaranju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB, tj. IABNA), kojom prilikom mu je izdata i zahvalnica za doprinos zajednici. Potom je ef. Smajlović predao zastavu Islamske zajednice predsjedniku Centra, Maši Jukiću. Nakon što su završene proceduralne aktivnosti, prisutni su imali prilike vidjeti i nastup nekoliko lokalnih folklornih skupina, uključujući KUD Sabah, KUD Bosna i KUD Krajiški biseri. Interpretatori narodne muzike i sevdalinki, Alma Subašić i Memnun Muzaferija, pobrinuli su se da ostatak večeri prođe u dobrom raspoloženju tako da je zabava potrajala do dugo u noć, a uspjelo se odigrati i poneko kolo.


I tako je otvoren još jedan rasadnik znanja, svjetionik vjere i mjesto gdje će se duhovno uzdizati novi naraštaji Bošnjaka i muslimana na američkom kontinentu.

Faruk Bogućanin