OGROMAN USPJEH NAŠE HANE DEDIĆ

Kada vam se javi kćerka člana vašeg džemata da vas obavijesti o nesvakidašnjem uspjehu, onda osjetite neodložnu potrebu da to podijelite sa drugim. Jer, kako god je mene dirnula ova nagrada i priznanje, tako jednako će i vas obradovati, ne samo zbog same nagrade, nego i zbog činjenice da je jedna šesnaestogodišnjakinja rodjena u Americi za temu svoga rada odabrala naslov koji se po njenim riječima “direktno vezuje kako za historiju Chicaga, tako i za moju porodicu i to ko sam ja”. Rad možete pročitati na ovom linku:

FROM THE BALKANS TO THE BIG CITY: THE HISTORY OF BOSNIAN MUSLIMS IMMIGRATING TO CHICAGO, FORMING THE DŽEMIJATUL HAJRIJA, AND SPREADING ISLAM THROUGHOUT THE UNITED STATES

Uvijek nas sve radošću ispuni ne tako česta vijest i saznanje da naša djeca u Americi, ne samo da ne gube svoj identitet, nego ga u ovom slučaju istražuju i još za to istraživanje osvoje nagradu na nivou jednog velikog svjetskog grada kakav je Chicago.

Dragoj Hani želimo u ime naše zajednice čestitati i prenijeti koliko smo ponosni na nju, njene roditelje i njen uspjeh. Njen uspjeh doživljavamo kao vlastiti uspjeh.

Sadržaj pisma preveden na bosanski:

As-Selamu Aleykum Ef. Senade,

Piše vam Hana Dedić, kćerka Senada i Selme Dedić. Pišem vam da vam prenesem da sam nedavno osvojila nagradu Historijskog muzeja grada Chicaga. Natjecala sam se na takmičenju iz područja historije Chicaga 2021. potom izabrana za regionalnu finalisticu natjecanja, i na kraju osvojila nagradu na temu “History in My Backyard”.

Zahtjev je bio da se u “projekat ugrade vlastiti identitet učenika, porodica, ili susjedstvo.” Ovaj uspjeh sam ostvarila, napisavši istraživački esej o historiji imigracije bosanskih Muslimana u Chicago i njihovom uticaju na američko društvo. Rad nosi naslov: Od Balkana do Velikog grada: Historija imigracije bosanskih Muslimana u Chicago, formiranje Džemijatul Hajrije i širenje islama širom Sjedinjenih država.

Ovu temu sam odabrala, jer se direktno vezuje kako za historiju Chicaga, tako i za moju porodicu i to ko sam ja. Za istraživanje sam koristila knjigu čiji ste vi urednik pod nazivom “Stogodišnjica Bošnjaka u Americi”, kao i druge historijske baze podataka i knjiga. Nadam se da ćete dobiti priliku da pročitate i podijelite moj rad sa džematom.

– Hana Dedić

Sadržaj pisma u originalu:

As-Selamu Aleykum Ef Senad,

This is Hana Dedic, daughter of Senad and Selma Dedic. I am writing to you to let you know that I have recently won an award from the city of Chicago’s history museum. I competed in the 2021 Chicago Metro History Fair and I was selected as a regional finalist in the competition, and I won the History in My Backyard Award. The criterion ofthis award says: “projects that incorporate the student’s own identity, family, or neighborhood.” I won this award because I wrote a research essay on the history of Bosnian Muslim immigration to the Chicago and their impact on American society. The paper is titled: From the Balkans to the Big City: The History of Bosnian Muslims Immigrating to Chicago, forming the Dzemijatul Hajrija, and spreading Islam throughout the United States. I chose this topic because it relates directly to the history of Chicago and it is a topic that directly relates to my family and who I am. For the research, I used your book called A Centennial of Bosniaks in America, as well as other historical databases and books. I attached a copy of the paper to this email. It is a very long file, but the essay is about the last 10 pages, so scroll down and ignore the rest. Everything else on that file is personal information and files that I needed to submit for the competition, but the essay is also included. I hope you get a chance to read and share my work with the dzemat.

-Hana Dedic

Senad Agić