JEDINSTVO MUSLIMANA I KAKO GA POSTIĆI

Senad Agić

Molim Gospodara da nas sve uputi putem Istine i da nam podari strpljenja da ustrajemo na Istini.

Nasa divna vjera Islam je najuzvisenija i najvaznija stvar koju posjedujemo. On je nas put ka sreci na oba svijeta. Upravo stoga, Gospodar nas je obavijestio i putem Kur’ani kerima i preko Sunneta da cemo imati neprijatelja (sami sebe, sejtana i druge) i da cemo se moci braniti od njih samo slijedjenjem naseg Poslanika a.s. i njegovih nasljednika. Da bismo bili uspjesni u ovoj vaznoj zadaci, potrebno je da se svakodnevno educiramo kako bismo se mogli u svim svojim poslovima i djelovanjima predati Allahu dz.s. i tako u praksi realizirati znacenje Islama (odanost Bogu).

Poslanik je u svojoj posljednjoj hutbi istakao:

– Ja Vam iza sebe ostavljam nesto, ukoliko ga se budete
drzali, necete zalutati, a to je Allahov Kitab i moj Sunnet.

Problem nastaje onda kada se pribjegava selektivnom slijedjenju vjere. Ili, kada se usljed neznanja Islam ne prakticira onako kako je naredjen. Tada pocinju rasprave medju ljudima, nepovjerenje, neprijateljstvo i konflikti. Danas je, generalno gledano, takva situacija medje muslimanima u svijetu. Upravo onakva kako ju je Poslanik a.s. opisao kada je govorio o neposlusnosti prema Allahu i Njegovom poslaniku.

Prema tome, koliko god to izgledalo kao papagajsko ponavljanje, priznajmo da je jedini nacin da se uspije na oba svijeta u slijedjenju Kur’ani kerima i Sunneta, onako kako su ih slijedili ashabi i kasnije generacije dobrih muslimana sve do nasih dana. Bude li odstupanja od ovog, neprijateljstvo i medjusobna mrznja ce zavladati.

Cetiri – tri stvari

Svi mi, bilo da smo imami, predsjednici dzematskih odbora ili mutevelije, clanovi tih odbora ili aktivisti kojima je u srcu rad za Islam i dzemat, moramo svoje djelovanje uskladiti sa iznesenim.

Ovdje nam svima zelim naglasiti slijedece:

  1. Pozicija lidera u islamu je uzrok brige i kajanja na Sudnjem danu. Stoga, to nije nesto za sto bismo se trebali otimati. Poslanik a.s. nam je porucio: “Ne trazi da budes vladar, jer ako budes dobio vlast na vlastito trazenje bices odgovorana za nju, a ako je budes dobio bez trazenja, bices podpomognut od Allaha dz.s. (Buhari)
  2. Kada se pripadnici dzemata nadju pred pitanjem oko kojeg imaju razlicite stavove, da bi rijesili nastalu situaciju, nuzno je da se obrate na Kur’an i Sunnet. Kada god su se ashabi razisli u misljenju oko nekog pitanja (ihtilaf), obratili bi se Poslaniku da im presudi, nakon cega bi prihvatili njegovo rjesenje bez imalo ljutnje i mrznje u srcima, potpuno i predano. Kada je Poslanik preselio, obracali su se najucenijim medju njima kao sto su bili h. Abdullah ibn Mesud, Ibn Abbas, Muaz i tako redom, iz generacije u generaciju, do danasnjih dana. Znalci islama su nasljednici Bozijih poslanika, kazao je Poslanik a.s. Ovi znalci nisu tek nasljednici enciklopedija islamskoga znanja, vec poboznosti, lijepog ponasanja, edeba i ahlaka, koji ce traziti rjesenje u izvorima islamskoga ucenja.
  3. Ziveci u dijaspori, muslimani teze, mozda i nesvjesno, slijedjenju drugih ucenja, mozda, da zadovolje druge i njihova misljenja i teorije. Nasa je zadaca da cuvamo duh islama od devijacija i nakaradnih interpretacija i da ga u takvoj formi, ne samo preporucimo nasoj djeci, vec da poduzmemo sve da ona zavole i srcima prigrle principe i ucenja lijepe Allahove vjere.
  4. Jedan od razloga za nejedinstvo medju muslimanima danas lezi i u cinjenici da se danas pojedinci koji nisu kvalificirani usudjuju tumaciti islam. Nuzno je da cijenimo svaciju strucnost u oblasti za koju se specijalizirao. Ako je neko ljekar, njega slusamo kada je u pitanju zdravlje. Ali, ono sto je vaznije i od fizickog zdravlja, jeste nas Din. Zato, njega moraju tumaciti samo oni koji su se za taj poziv spremali i skolovali. Ako zelimo steci potrebna znanja o svojoj vjeri, potrebno je da ih sticemo od nasih imama, koji pored znanja imaju i uzornu poboznost. Ucenje o islamu iz knjiga i preko interneta nece nam donijeti sve ono sto mozemo nauciti u zivom kontaktu sa svojim imamom. Hazreti Muaz je imao obicaj reci: “Da nije triju stvari, ne bih molio za dug zivot: da nije nocnog namaza, posta u ljetnom danu i sjedenja u guzvi na koljenima pred alimima radi sticanja vjerskoga znanja.”

Ako budemo slijedili receno, sve ce stvari same od sebe, Allahovom pomoci, doci na svoje pravo mjesto.

Pet akutnih bolesti

Nedavno je nas Reis-ef. istakao da “današnji svijet pati od nekoliko akutnih bolesti, kao što su: obrazovanje bez odgoja, poslovanje bez etike, društvo bez porodice, politika bez principa, bogatstvo bez rada.”

Svima nam mora biti jasno da su sve civilizacije, koje nisu ispravno vjerovale u monoteizam (vjera u jednog Boga), nestale. Ovo znaci da ce Islam prezivjeti, jer samo ce pravovjerni muslimani biti u stanju sacuvati odgoj, etiku, porodicu, principe i posten rad. To je uprvao ono na cemu pociva opstanak svijeta.

Ako se i ovlas osvrnemo na rezultate koje su Bosnjaci za relativno kratko vrijeme postigli u Americi u posljenjih 15 godina, zapazicemo da se po rezultatima, po organizacionoj strukturi, projektima i sl. nemamo s kime usporediti. Upravo je IZ Bosnjaka u Americi ponajvise stavljala akcenat u svome radu i djelovanju na uspostavljanju poremecene ravnoteze:

  1. U americkim skolama nasa djeca sticu akademska znanja, a u mektebima sticu odgoj.
  2. U americkim poslovnim krugovima nasi Bosnjaci sticu neophodna znanja i iskustva u poslovanju, a u dzematu i dzamiji sticu etiku.
  3. Ziveci u americkom drustvu, nas covjek zna prepoznati sve one faktore koji destabiliziraju porodicu. Statistika pokazuje da je u ovoj godini rodjeno 40% beba o kojima ce brigu viditi samo majke.Interesantno je da i aktualni predsjednik Obama dolazi sa takvim backgroundom. Medjutim, zahvaljujuci upravo vjerskom odgoju, to nije slucaj sa Bosnjacima, koji ljubomorno cuvaju porodicu i njene vrijednosti.
  4. I politika bez principa se odavno ugnijezdila u nasu svakodnevnicu i prijeti da postane globalna pojava. Musliman, zahvaljujuci porukama naseg vodica Kur’ani-kerima i praksi naseg Poslanika a.s. ne gubi osjecaj za istinu, pravdu i principe u politici.
  5. Mada je komunizam u velikoj mjeri unistio radnu etiku kod nasih ljudi, ipak su se oni dolaskom u Ameriku pokazali kao cestiti radnici, koje svako rado zeli vidjeti u svom kolektivu.

Molim Gospodara da nas sve uputi putem Istine i da nam podari strpljenja da
ustrajemo na Istini.

Deset stvari za komunikaciju bez vrijedjanja

Bosnjaci ponajvise pate od bolesti slaganja ili neslaganja, koja se cesto artikuliraju na pogresan nacin. Ako imas drukcije misljenje, odmah si zigosan, od tebe se zazire i postajes meta napada i kleveta.

Na pravim liderima je tezak zadatak da poticu na diksusiju o vaznim pitanjima s kojima se upravo oni u svom radu susrecu, kako bi se nasli pravi odgovori.

Na njima je da odrede standarde koje ce ucesnici u diskusiji postovati radi izbjegavanja konfrontacija. Rijeci imaju moc – mogu inspirirati, a mogu i razarati.
Evo nekih standarda

  1. Komunikacija medju muslimanima se mora odvijati prema islamskim principima. Imam Safija je imao obicaj kazati: “Moje je misljenje ispravno, ali bi moglo biti i pogresno, a Tvoje misljenje je pogresno, ali bi moglo biti i ispravno.”
  2. Licnih vrijedjanja i napada ne smije biti.
  3. Razgovor treba fokusirati na ideje, a ne na licnost ili organizaciju ili proslost te licnosti ili organizacije.
  4. Izbjegavati retoriku koja bi mogla podijeliti zajednicu.
  5. Cuvati se donosenja sudova o ljudima na osnovu njihova stepena obrazovanja, porijekla, starosne dobi, spola ili profesije, i znati da je kod Allaha najbolji onaj koji je najpobozniji.
  6. Govoriti iz perspektive bosansko-americkog muslimana, imajuci u vidu mjesto, vrijeme, okolnosti i visi cilj.
  7. Biti blag, jer islam je vjera lahkoce a ne teskoce.
  8. Biti mudar i prije nego se ijedna rijec izgovori ili napise, dobro promisliti. Nikada ne govoriti i ne pisati u stanju ljutnje ili psihicke rasijanosti.
  9. Ako se pise e-mail poruka, prije nego se posalje, pregledati sadrzaj napisanog vise puta. Ako se radi o senzitivnom pitanju, upoznati suprugu ili supruga sa sadrzajem, prije nego se klikne SEND.
  10. Ako se e-mail poruka napise u stanju napetosti i nesigurnosti u ispravnost sadrzaja, ostaviti je da prenoci, pa joj se sutradan vratiti. Vecinom se tako napisan sadrzaj tada ili ublazi, ili se uopce ne posalje.

Naravno, lakse je sve ovo reci nego izvrsiti.

Zakljucit cemo rijecima kojima smo poceli ovaj prilog. Nasa divna vjera Islam je najuzvisenija i najvaznija stvar koju posjedujemo. On je nas put ka sreci na oba svijeta. Upravo stoga, Gospodar nas je obavijestio i putem Kur’ani kerima i preko Sunneta da cemo imati neprijatelja (sami sebe, sejtana i druge) i da cemo se moci braniti od njih samo slijedjenjem naseg Poslanika a.s. i njegovih nasljednika. Da bismo bili uspjesni u ovoj vaznoj zadaci, potrebno je da se svakodnevno educiramo kako bismo se mogli u svim svojim poslovima i djelovanjima predati Allahu dz.s. i tako u praksi realizirati znacenje Islama (odanost Bogu).

Comments are closed.