O MIRADŽU

DUNJALUČKI OPIS ODSJAJA PUTOVANJA U „VIŠE SFERE“

Amina Adil

Kada je Poslanik a.s. napunio svoju četrdesetu godinu, poslat je s milošću cijelom svijetu kao Božiji Poslanik svim ljudima i džinima. Počeo je da propovijeda novu vijeru i poziva ljude u Islam.

Bila je 12-ta godina njegovog poslanstva i 26-ti dan mjeseca Redžeba kada je Poslanik a.s. otišao do Kabe i sjeo sam kod jednog od stubova. Tu se posvetio zikru i meditaciji. Upravo tada naiđe Ebu Džehl sa svojim pomagačima i pristalicama i ugledavši Poslanika a.s. kako sjedi sam, odluči da mu priđe i uznemiri. O Muhammede a.s. jesi li ti Poslanik? Muhammed a.s. mu odgovori: »Jesam, ja sam Poslanik.» Ebu Džehl tada reče, „kako ti možeš  biti Poslanik a sam sjediš? Gdje su ti sljedbenici, gdje su ti pomagači? Da je bilo ikakve potrebe za  Poslanikom, poslanstvo bi zasigurno pripalo meni. Pogledaj koliko ja imam sljedbenika i pratilaca, a ti ovdje sjediš sam!“ Potom zauze arogantnu pozu okrenu se i ode. Sedmorica njegovih pristalica je prišla Poslaniku a.s. s istim pitanjem i s namjerom da ga povrijede. Kao rezultat toga, Poslanik a.s. je postao bezvoljan i njegov duh je klonuo. Tada on pomisli, »12 je godina kako ih pozivam u Islam i vjerovanje u Božije jedinstvo, a oni ne samo da neće da prihvate Istinu, nego im nije čak ni jasna koncepcija poslanstva.“

Od potištenosti do vrhunca sreće

Te noći 27-mog Redžepa, u ponedjeljak veče, Poslanik a.s. je otišao u kuću Umm Hani kćerke Abu Taliba i sestre hazreti Alije. Ona je živjela u kući svoga oca koja se nalazila između Safe i Merve. Vidjevši Poslanika a.s. potištena i oborena pogleda, upita ga o razlozima takvog stanja. Nakon što joj je Poslanik a.s. objasnio šta se deslio, snalažljiva i intelegentna kakva je bila, uspjela je Poslanika a.s. donekle ohrabriti i oraspoložiti, ali je te noći Poslanik a.s., nakon što je klanjao jaciju-namaz, ipak legao tužan.

Tada Gospodar svega stvorenog, Koji je stvorio Poslanika a.s. prije svega ostalog i odredio da bude Poslanik sa mnogim čudima (mu’džizama) i poklon milosti svim ljudima, odluči da Svog miljenika počasti pozivom Sebi. Gospodar Svemogući čija Slava nema granica, osim Koga drugog Boga nema, u Svom svojstvu Veličanstva i Moći, obrati se meleku Džibrilu a.s. rekavši, »Moj Voljeni kojeg sam odabrao među svim Mojim Stvorenjima, Najbolji od svih, spava u kući Umm Hani ožalošćen zbog uvrjedljivih riječi koje su mu uputili nevjernici. Neka tvoja pobožnost i poslušnost budu ispoljeni pozivom Mom Voljenom. Idi i ukrasi svoja zasljepljujuća krila draguljima iz Dženeta i uživaj u dostojanstvu da mu budeš na usluzi.

Reci Mikailu da ostavi svoje poslove večeras oko raspoređivanja nafake. Reci Israfilu da ostavi rog za jedan čas.

Reci Azrailu da se suzdrži od uzimanja duša ove noći.

Reci melecima svjetlosti da nebesa ukrase vijencima od svjetla.

Reci Ridwanu da uljepša bašče džennetske i opomeni anđele koji čuvaju džehennemske kapije da ih dobro učvrste i demone Pakla da se ne pomjeraju sa svojih mjesta.

Reci hurijama da se ukrase i da rasprše dragocjene dijamante po džennetskim palačama.

Reci nosačima Prijestolja da umotaju nebesa u njegove svete odore i da se opreme sa 70,000 anđela.

A ti Džibrile,  odaberi buraka i spusti se na zemlju. Sva kažnjavanja u mezarovima biti će obustavljena ove noći. Idi Mom Voljenom koji je zaspao tužan i bezvoljan i budi mu saputnik. Nježno ga probudi i objasni mu da će mu večeras biti pokazana njegova divna sudbina i stepen blizine (qurb) koja prevazilazi sve druge uzvišenosti i časti. Pozovi ga da pođe s tobom.“

Džibril a.s. je otisao do dzennetskih basci da odabere Buraka izmedju 40,000 njih koji su bili na pasnjaku. Svakom od njih na celu je bilo ispisano ime Muhammed a.s. Medju njima je bio jedan koji je djelovao bezvoljno. Glava mu je bila pognuta a suze tekle iz ociju. Džibril a.s. mu je bez oklijevanja prisao i upitao za razlog njegovoj nevolji. Burak mu je odgovorio:

  • Dok sam se propinjao u dzennetskoj basci, iznenada mi je dosao glas, koji je rekao, ‘Ah, Muhammed a.s.!’ Cim sam cuo to ime postao sam zaljubljenik nosioca tog imena. 40,000 godina gorim zbog odvojenosti i nadam se susretu sa njim. Od tada placem obuzet snaznom ceznjom.

Džibril a.s. se sazali na ovog Buraka te mu rece:

  • Tvoj voljeni Muhammed a.s. je upravo ove noci pozvan da se uzdigne na nebesa. Potreban mu je prevoz od Mesdzid-al-Harama (Mekka) do Mesdzid-ul-Aksa (Jerusalem). Bas tebe cu odabrati, dodji i izvrsi obavezu.

Potom ga je osedlao sedlom od svjetlosti i krenuli su u odaju gdje je duhovni kralj ovog i buduceg svijeta, Poslanik ljudima i dzinima, spavao.

Poslanik a.s. dalje prenosi kako je kasnije nastavilo prenositi 20 njegovih vjernih ashaba:

  • Zaspao sam u kuci Umm Hani, oci su mi bile zatvorene, ali mi je srce bilo budno. Iznenada sam cuo glas Džibrila a.s. Izlazeci iz sna, sjeo sam i nasao se licem u lice sa Džibrilom a.s. On mi tada rece: ‘Gospodar Svemoguci te selami i poziva da podjes sa mnom. Ja cu te povesti, jer Gospodar zeli da te obaspe Svojom miloscu. Niko od onih koji su bili prije tebe, niti onih koji ce doci poslije tebe, nije postigao da ga Gospodar svjetova tako pocasti.’ Ustao sam i pozelio da uzmem abdest. Odmah je naredjeno da se voda donese sa dzennetskog izvora Kevser. Prije nego sam uspio zasukati rukave, Ridvan je vec bio donio vodu u dva bokala od crvenog rubina. Uzeo sam abdest sa ovom svetom vodom i odjenuo se suštim svjetlom, a na glavu su mi stavili turban prošiven svjetlom. Džibril a.s. me je uzeo za ruku i odveo izvan Mekke. Tu su sada bili i ostali odabrani meleci Mikail, Israfil i Azrail, svaki od njih okruzen sa 70,000 meleka. Nazvao sam im selam, a oni najavise i obznanise neogranicenu milost Gospodara Uzvisenog.

Kada Poslanik a.s krenu da uzjase Buraka, on ustuknu. Dzibril a.s. ga iskritikova zbog tog gesta, a on se postidi i rece:

  • Hitan zahtjev je razlog sto sam ustuknuo.

Casni Poslanik a.s. se okrenuo prema Buraku i upitao kako se moze udovoljiti ovom zahtjevu:

  • O moj Poslanice a.s., pogodjen sam strijelom ljubavi prema tebi prije nego je i vrijeme pocelo. Uronjen sam u ceznji, potopljen u agoniju ljubavi. Allahovom Miloscu dozvoljeno mi je da gledam tvoje svjetlo i da osjecam tvoj miris. Moja ljubav prema tebi je procvjetala i povecala se za 1000 puta. Na Sudnjem Danu kada ustanes iz svog svetog mezara na mjesto okupljanja, dovest ce te Burak. Moj zahtjev je da tog velikog dana ne uzjases nijednog drugog Buraka osim mene, time bi upotpunio moju srecu i ispunio moje srce radoscu.

Poslanik a.s. je odobrio Buraku njegov zahtjev i obecao mu da tog dana nece uzjahati nikog drugog osim njega, ali kada je cuo  za Sudnji dan, Poslanik a.s., slava svih stvorenja, srz svih bica, postade zamisljen zbog sudbine Njegovog Ummeta tog Dana. Gospodar Svemoguci koji poznaje svaku i skrivenu stvar ucini da melek Dzibril a.s. upita Poslanika a.s. sta je razlog njegovom iznenadnom tugovanju. Casni Poslanik a.s. je odgovorio:

  • Obavijesten sam o pocasti koja ce mi biti ukazana tog Mocnog dana, a zabrinulo me stanje mog Ummeta tog Dana. Oni su slabi, daleko od savrsenog, grijesni smrtnici; kako ce oni na Sudnjem Danu ici pjesice na mjesto okupljanja koje je daleko 50,000 godina  pod teretom svih svojih grijeha? Kako ce oni uspjeti preci preko Sirat cuprije koja je duga 3,000 godina putovanja? Tada sam putem Bozanske inspiracije obavijesten da ce Allahova Milost doci do svakog od njih tog Dana. Kao sto ce Burak doci po mene toga Dana, tako ce doci po svaku dusu iz mog Ummeta. Preci ce preko Sirat cuprije u trenu, a put dug 50,000 godina u jednom potezu.

Nakon sto je Poslanik a.s. dosao u Jerusalem i tamo se sastao sa svim Poslanicima gdje je predvodio namaz, sa Dzibrilom a.s. se uputio ka nebesima.

Mi, nazalost, nismo u stanju da opisemo u detalje kompletno putovanje onako kako je to u svojoj knjizi opisala Hadzi Amina Adil (neka se Allah dz.s. smiluje njenoj dusi i podari joj najvece stepene u Dzenetu) mi cemo izdvojiti tek dio razgovora sa Allahom dz.s. (op. prev.)

Razgovor sa Allahom dž.š.

Poslanik a.s. dalje prenosi:

  • Kada sam konacno dosao do Bozanskog prijestolja, pozelio sam da izujem obucu, ali mi se Prijesto obratio rijecima, ‘O Allahov Voljeni, stani na mene svojom blagoslovljenom obucom da svoje lice istrljam prasinom sa nje tako da se mogu ponositi kako je prasina sa obuce Allahovog Miljenika pala na mene. Ipak sam pokusao da izujem obucu, ali je tada dosao glas koji je rekao: ‘O Moj Miljenice, nemoj izuvati obucu tako da Moje Prijestolje moze biti pocasceno i blagoslovljeno prasinom sa nje.’ Ja tada poceh preklinjati svog Gospodara govoreci, ‘kada si pozvao Musaa na Sinajsku Goru naredio si mu da se izuje.’ Medjutim, Rijec je ponovo dosla: ‘Kod mene si ti vise njegovan i pocascen nego on; Musa je bio Moj sugovornik (Kalimullah), a ti si Moj Voljeni (Habibullah). A sada pogledaj i vidi to sto ces vidjeti!’

Pogledao sam i vidio veliko more, toliko veliko da mu nije bilo kraja niti obale na vidiku. Na njegovoj blizoj strani nalazilo se drvo, a na drvetu je bila ptica velicine goluba, u svom kljunu je imala komadic gline velicine zrna lece. ‘Znas li sta je to’, bio sam upitan? ‘Moj Gospodar najbolje zna’, odgovorio sam. Onda je On Svemoguci rekao: ‘Oduvijek Me preklinjes da tvome narodu oprostim njihove grijehe. Ovo more predstavlja more Moje milosti, ovo drvo predstavlja svijet, ptica predstavlja tvoj Ummet, a ovo zrno gline su grijesi tvoga ummeta. Sada vidis odnos grijehova tvog Ummeta naspram prostranstva Moje Milosti, neka se tvoje srce sada smiri.’

Pet prigovora na Ummet

Potom mi je Allah Svemoguci uputio prigovore na moj Ummet:

Prvi prigovor:

  • Ja ne trazim od njih da rade nista unaprijed, nego da rade sve u svoje vrijeme, dok oni hoce da im unaprijed dajem nafaku. Iako sam ih savrseno opskrbljavao sve ove godine oni nisu zadovoljni, a i ne znaju hoce li zivjeti dovoljno dugo da potrose sve sto im je dato. Ko ptice opskrbljava kada napuste svoje gnijezdo dok je zemlja prekrivena snijegom, zar Tvoj Ummet ne izvlaci pouku iz ovoga?

Drugi prigovor:

  • Ja njihovu nafaku ne dajem nikom drugom osim njima, a uprkos tome oni rade djela radi drugog, a ne radi Mene (Ponasaju se licemjerno i lazno)

Treci prigovor:

  • Dok uzivaju i trose blagodati koje sam im dao, njihova zahvala ide nekom drugom. Zasto se ne sjecaju Mene i ne spominju Moje Ime kada govore o rodu njihovih njiva i vinograda i zarada njihovih trgovina. Otkud ta nemarnost, zar ih nije stid?

Cetvrti prigovor:

  • Sva Moc i Slava pripadaju samo Meni, Ja sam Taj koji daje Pocasti na ovom svijetu, u mezarima i onom svijetu. Uprkos tome, oni traze pocasti iz drugih izvora. Traze visoke pozicije, teze da budu bogati i misle da ce im pocasti doci preko visokih pozicija i bogastva, a to je sve prolazne prirode. Kada im smrt dodje sve veze se prekidaju. Da li to izgleda kao istinska cast? Moja je naredba koje se moraju pridrzavati. Ja sam Taj koji daje Dostojanstvo i Cast i na ovom i na buducem svijetu.

Peti prigovor:

  • Ja sam dzehennem stvorio za nevjernike. Zasto su oni uporni u cinjenju djela koja vode u njega?

Na ove prigovore ja sam odgovorio:

  • O moj Gospodaru, Tvoja Rijec je Istina, moj narod je kriv za sve optuzbe koje si Ti uputio. Ali Ti si Taj koji prekriva sve sramote i oprasta sve grijehe; Ti si beskrajno Bogat i Darezljiv, Blag i Sveoprastajuci Gospodar. Iz Svoje Beskrajne Milosti i Dobrote oprosti im njihove propuste. Iz Svoje Beskrajne Dobrote oprosti njihove velike i male grijehe, neka nad njima prevlada Tvoja Neogranicena Milost i Svojom ih Samiloscu uvedi u dzennet, o moj Gospodaru.

Kao odgovor na ovu dovu, Gospodar Svemoguci odgovori:

  • Da tvoj narod nije tako grijesan, Ja bih stvorio narod koji grijesi tako da Sebe mogu obznaniti kao Onoga koji Prasta i da im tako darujem oprost. O Muhammede, ti si Moj Miljenik i Moj Sluga. Sva stvorenja postoje samo radi Tebe. Zbog grijehova Tvog umeta Ja sam stvorio okeane Svoje Milosti. O Muhammede, darovane su ti visoki stepeni casti i dostojanstva, i pocastvovan si susretom sa Mojom Bozanskom Ljepotom. Darovan ti je direktan sastanak sa Mojim Bozanskim Bicem bez tumaca ili posrednika. Ko god je prihvatljiv tebi prihvatljiv je i Meni, a ko tebe odbaci i Ja cu njega odbaciti, i ti ces svakako biti prvi od svih Poslanika koji ce uci u dzennet, i nijedan Poslanik nece uci prije tebe. Tvoj narod ce biti prvi narod koji ce uci u dzennet i nijedan narod nece uci prije njega.

            Preveo:

Hasan Mavrić

Comments are closed.