Je li opravdano učiti mukabelu?

Odmah, molim za halal zato što ovaj prilog može da ima polemički ton.

Svake godine za vrijeme ramazana jedna grupa muslimana sumnjive ideološke matrice i nijjeta zapodjene priču o opravdanosti učenja mukabele. Oni je obično proglašavaju inovacijom i pitaju se kako se usuđejemo činiti nešto što ne rade Arapi i sl. Taman da mukabelu ne uči niko u svijetu osim muslimana na Balkanu, ili samo u BiH, ona ima smisla i ima svoje utemeljenje upravo u praksi Božijeg poslanika a.s. Potrebno je samo malo razmisliti.

Svakog Ramazana Božji Poslanik je pred melekom Džibrilom učio sve što je od Kur’ana do tada bilo objavljeno, uključujući i redoslijed ajeta (muqábelah). U toku posljednjeg ramazana, prije nego je preselio na Ahiret, dva puta je pred Džibrilom proučio cijeli Kur’an.

Iz ovoga se vidi da je Kur’an kompletiran i provjeravan još za života Božjeg Poslanika. On je provjeravao i ono što su ashabi napamet naučili i ono što su pisari zapisali. U toj činjenici leži autentičnost teksta Kur’ana.

Arapski termin muqábalah otkriva, definira i najbolje opisuje suštinu ove poslaničke prakse. Prema arapsko-bosanskom Rječniku Teufika Muftića muqábalah znači: prijem, doček, susret, sastanak, intervju, audijencija, razgovor, upoređivanje, sravnjivanje…

Zašto su hafizi najpozvaniji da uče mukabelu?

S obzirom da spomenuti muslimani i samozvani “alimi” postavljaju i pitanje zašto se insistira na tome da mukabelu uče hafizi, potrebno im je odgovoriti. Mukabelu uče i hafizi i oni koji to nisu pod uvjetom da Kur’an uče ispravno. Cilj je da se za vrijeme mjeseca, u kojem je počelo objavljivanje posljednje Božije poruke čovječanstvu, Kur’an što više uči i proučava. Međutim, s obzirom da Božijom odredbom Poslanik a.s. nije ni čitao ni pisao, morao je pamtiti svaki ajet koji bi mu bio objavljen. Tako je postao hafiz, kao i veliki broj ashaba, koji su ga u tom slijedili. Zato kažemo:

– Znati Kur’an napamet sunnet je.

– Proučiti cijeli Kur’an za vrijeme ramazana sunnet je.

– Proučiti cijeli Kur’an za vrijeme ramazana napamet dvostruki sunnet je.

– Klanjati teraviju s hatmom predstavlja vrh ramazanskog ibadeta.

Oni koji za vrijeme ramazana prouče čitav Kur’an gledajući, imaju nagradu za činjenje jednog sunneta, a oni koji to čine napamet, imaju nagradu dva sunneta. Imajući sve navedeno u vidu, mukabela je oživljavanje jednog sunneta i rekonstrukcija prakse Božijeg poslanika a.s., kada bi pred melekom Džibrilom upravo za vrijeme ramazana proučio cijeli Kur’an. U posljednjoj godini života je, vidjeli smo, to učinio dva puta. Vođeni ovom činjenicom, u nekim se džamijama u BiH uče dvije mukabele – sabahska i podnevska, ili sabahska i ikindijska, ili podnevska i ikindijska. Čak imamo i mukabele za žene. Odnedavno i dječije mukabele. Elhamdu lillah!

Teravija s hatmom

S obzirom da se kod nas rijetko gdje klanjao teravih-namaz s hatmom, što bi bio najbolji i najpotpuniji način obavljanja ovog ramazanskog ibadeta, pribjeglo se učenju mukabele s ciljem da se na ovakav način u džamiji kompenzira i upotpuni ovaj sunnet. U nekim džamijama u islamskom svijetu, pa i u Americi, da bi se udovoljilo činjenici da je Poslanik posljednje godine života pred Džibrilom a.s. proučio cijeli Kur’an dva puta, na teravih- namazu se prouče dvije hatme – jedna do lejletul-kadra, a druga na ostatku teravih-namaza do bajrama.

Stoga, za očekivati je da bude “oslobođena” od učenja mukabele ona džamija u kojoj hafiz ili više njih predvode teravih-namaz s hatmom. Praksi uspostavljanja teravih-namaza s hatmom i kod nas bi trebalo sistematski pristupiti.

Zbog svega navedenog, neka se prođu oni kojima smeta tradicija muslimana u Bošnjaka neutemeljenog kritiziranja i uznemiravanja, bolje im je ako znaju! Cilj i namjera je da se tokom ramazana prouči cijeli tekst Kur’ana naglas u džamiji i tako udovolji nalogu Allaha dž.š., koji je Muhammed a.s. dosljedno ispoštovao. A pametnom je i išaret dovoljan.

Imam Senad Agić