Središnja noć mjeseca Šabana “Lejletul-Beraet”

Jedna od karakteristika mjeseca Šabana je da je u njemu noć koja je prema Šerijatu poznata kao “Lejletul-Beraet” (Noć oprosta od vatre). Ova noć se nalazi između 14. i 15. dana Šabana. Poslanikovi hadisi potvrđuju da je ova noć posebna, jer se u njoj na stanovnike zemlje prosipa Božanska milost.

Šta se čini ove noći?

U ovoj mubarek noći, nakon akšam-namaza ili jacije-namaza lijepo je da se prouči Sura-Jasin tri puta i da se poslije svakog učenja prouči dova za ovu noć sa nijjetom:

  1. Za dug život (ispunjen imanom)
  2. Za zaštitu od belaja
  3. Za neovisnost od ljudi i bilo koga drugog osim Allaha dž.š.

Kako god ovu noć obilježava većina muslimana u svijetu, bitno je da je i mi obilježimo u skladu sa svojim mogućnostima. To uključuje slijedeće: Ostati budan u ovoj noći što je moguće duže, klanjati “Salatut-tesbih”, klanjati namaz “Salatul-hajr” od 100 rekata, na svakom rekatu učiti Fatihu i 10x Kulhuvallahu. Kada se ovaj namaz ovako obavi, prouči se sura Kulhuvallahu 1000 puta. Dan koji slijedi iza ove noći lijepo je postiti. Poslanik a.s. je ovaj post preporučio.

DOVA U NOĆI 15. ŠABANA

O Allah! Ti usluge i svako dobro svima na raspolaganje stavljaš, dok Tebi niko nikakvu uslugu učiniti ne može.

O Posjedniče veličanstva i časti, o Darovaoče svakog dobra i svake blagodati, nema nikoga ko je dostojan obožavanja osim Tebe. Ti slabe dižeš, prignanim utočište daješ i onima, koji se plaše, Ti mir pružaš.

O Allahu! Ako si me u Majci svih knjiga kod Sebe upisao kao nekoga ko je nesretan ili u sumnji da će biti pomilovan, ili kao odbačenog ili bez dovoljno nafake, onda, Alahu, tako Ti Tvoje Milosti, ukloni sve ove nesreće od mene i u Majci Svih Knjiga kod Tebe, potvrdi me i učvrsti kao nekoga ko je sretan, blagoslovljen, sa bogatom nafakom i željom za činjenjem dobrih djela.

Jer, ono što si rekao u Knjizi koju si poslao na jeziku Svoga blagoslovljenog
poslanika Istina je:

“Allah briše i uspostavlja ono što On želi!”
Kod Njega je Majka svih knjiga.

Gospodaru moj! Tako Ti Tvoje Božanske Manifestacije u ovoj petnaestoj noći blagoslovenog mjeseca Ša'bana u kojoj se izdaju sve mudre i neoborive odredbe, ukloni od nas sve nesreće i teškoće, one koje znamo, kao i one koje ne znamo, a Tvoje znanje obuhvata sve. Ti si najmoćniji i najplemenitiji.

Neka je salavat Allahov na našeg prvaka Muhammeda a.s., na njegovu porodicu i ashabe. I neka je svaka hvala Alahu, Gospodaru svjetova.

S.A.

Comments are closed.